Partners

Gouden partners

 • De Regionaal Technologisch Centra (RTC) zorgen ervoor dat leerlingen en leraren arbeidsmarktgerichte, technische en technologische competenties verwerven. Ze doen dat door de samenwerking tussen het onderwijs, bedrijfsleven en andere arbeidsmarktactoren te activeren en te verstevigen. RTC Oost-Vlaanderen werd opgericht in 2003.
  RTC's werken netoverschrijdend en per provincie. RTC's creëren samenwerkingsverbanden van meerdere secundaire scholen met arbeidsmarktpartners in functie van een kwaliteitsvol arbeidsmarktgericht en technisch onderwijsaanbod in de regio. De aansturing van de RTC’s gebeurt vanuit het beleidsdomein Onderwijs en Vorming. Ze verbinden school en werkplek zodat scholen sterker staan om de uitdagingen die een goede aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt met zich meebrengen kunnen aangaan.

   

  Door projecten van het RTC krijgen leerlingen en leraren de mogelijkheid om zich op een loopbaan in de techniek te oriënteren, kennis te maken met de nieuw(st)e technieken en zo de aansluiting op de arbeidsmarkt te versterken. Het RTC tracht dus te faciliteren, te verbinden en te inspireren.
  Met het Techniekfestival beogen we twee grote doelstellingen:

  • meer instroom in het technisch en beroepsgericht onderwijs (kwantitatief).
  • meer samenwerking tussen de 3de graad van het technisch en beroepsgericht onderwijs en de arbeidsmarkt (kwalitatief).
 • TOFAM Oost-Vlaanderen staat voor het tewerkstellings- en opleidingsfonds voor de werknemers (PC 111) in de sector van de  Metaal & Technologie. Dit is een initiatief van de werkgevers en vakbonden uit de sector. TOFAM werkt aan de afstemming van de arbeidsmarkt en het opleidingsaanbod aan de noden van de bedrijven uit de deelnemende sectoren: metaal, kunststoffen, machinebouw, elektronica en automatie.

   

  De sector biedt zeer veel verleidelijke carrièrekansen en gevarieerde jobs, voor iedereen met een passie voor techniek. Het nieuwe Techniekfestival wil met 'Technologica & Boetiek Techniek' mee de toekomstige instroom aan gemotiveerde en bekwame werknemers verzekeren.

 • De Stad Gent werkt mee aan het Techniekfestival omdat:

  • Talent een zeer belangrijke vestigingsfactor is voor bedrijven. De maakindustrie biedt heel veel jobs in Gent en we vinden het belangrijk dat die bedrijven de talenten vinden die zij nodig hebben.
  • Jongeren (en hun ouders) met talent voor techniek goed geïnformeerd worden zodat ze een positieve studiekeuze maken die bij hen past en die hen toekomstmogelijkheden biedt op de arbeidsmarkt.
  • Onderwijsinstellingen en bedrijfsleven elkaar beter leren kennen, elkaar versterken en nieuwe samenwerkingen aangaan. Techniekfestival biedt hen een platform aan.
 • Vele Oost-Vlaamse bedrijven zijn op zoek naar technische profielen. Daarom willen we het technisch onderwijs graag in de kijker zetten en steunt de Provincie het Techniekfestival. Jonge talenten uit onze technische scholen krijgen hier de kans om hun eindwerk te presenteren. Meer dan 1500 leerlingen uit het vijfde leerjaar komen kennismaken met de wondere wereld van de techniek. Zij ontdekken de eindwerken en leven zich uit in meer dan 50 techniekworkshops.  Ook ouders en leerkrachten vinden op het Techniekfestival een schat aan informatie over studiekeuze en arbeidsmarkt.
  Kurt Moens, gedeputeerde met bevoegdheid onderwijsBronzen partners